Aktivnosti

Društveni zbor HGZ-a

Društveni zbor najmlađi je ansambl Hrvatskoga glazbenog zavoda. Osnovan je 2008. na poticaj predsjednika Hrvatskoga glazbenog zavoda Marcela Bačića, a izniknuo je iz uspješne suradnje Društvenog orkestra HGZ-a s Vokalnim ansamblom „Milka Trnina“ iz Ivanić-Grada.

Zbor ima 23 člana, koji su glazbeni amateri različitih zanimanja, a najviše je studenata Učiteljskog fakulteta u Zagrebu. Njeguje klasičan repertoar a cappella i uz instrumentalnu pratnju. Koncertnu djelatnost ostvaruje s ostalim društvenim ansamblima Hrvatskoga glazbenog zavoda. S Društvenim orkestrom izveo je Pergolesijev oratorij Stabat Mater na Trsatu u Rijeci i u Zagrebu u sklopu manifestacije Pasionska baština.

Na repertoaru zbora je Brittenov ciklus A Ceremony od Carols, Haydnov Te Deum, Mozartovi moteti, Brahmsovi Ciganski napjevi, kraći opus zborskih skladbi Blagoja Berse, Sorkočevićev psalam Dixit Dominus te druge zborske skladbe. 

Na 11. natjecanju Festivala pjevačkih zborova održanom 2012. u Koncertnoj dvorani Vatroslava Lisinskog Društveni zbor HGZ-a osvojio je zlatnu plaketu.

Osnivačica, umjetnička voditeljica i dirigentica zbora je Branka Bubalo Paliska.

Koncertna sezona 2017/18.

18. 12. 2107, Velika dvorana u 20 h

Božićni koncert Društvenih ansambala HGZ-a

Voditelji: Zoran Juranić, Zlatko Dvoržak, Branka Bubalo-Paliska, Vesna Šepat-Kutar

9. 4. 2018, Velika dvorana u 20 h

Koncert u povodu 10. obljetnice Zbora

Dirigentica: Branka Bubalo-Paliska

Ulaznice: 50 kn, umirovljenici, đaci i studenti 30 kn, članovi HGZ-a besplatno

Biografija umjetničke voditeljice

Branka Bubalo-Paliska diplomirala je na Teoretsko-pedagoškom odjel Muzičke akademije u Zagrebu. Nakon studija predavala je solfeggio i zborsko pjevanje u OGŠ-u „Milka Trnina“ u Ivanić-Gradu, a već niz godina zaposlena je na Učiteljskom fakultetu u Zagrebu. Viši je predavač za glazbenu skupinu predmeta i predaje klavir, impostaciju glasa i metodiku glazbene kulture te vježbe.

Više od tri desetljeća vodi Vokalni ansambl „Milka Trnina“ iz Ivanić-Grada. Razvila je ondje umjetničku djelatnost koja je na domaćoj i međunarodnoj glazbenoj sceni iznimno cijenjena (8 zlatnih i 7 srebrnih plaketa), a njezin uspješan rad s ansamblom prepoznala je i nagradila i struka - Hrvatsko društvo glazbenih umjetnika u povodu 25. obljetnice umjetničkoga rada te Zagrebačka županija za osobit doprinos u kulturi i glazbenoj umjetnosti Zagrebačke županije. Sudjeluje u radu stručnih povjerenstava zborskih natjecanja i seminara za solfeggio i dirigente pjevačkih zborova.

Utemeljiteljica je međunarodnog festivala zborova Glazbene svečanosti „Milka Trnina“ u Ivanić-Gradu.

Članovi

  • Soprani: Maja Feketić, mag. ing. aedif.; Ksenija Šafran, mag. prim. educ.: Barbara Pijetlović, studentica na Učiteljskom fakultetu; Marta Novaković, studentica na Učiteljskom fakultetu; Ivana Vlah, studentica na Učiteljskom fakultetu; Tanja Novačić, medicinska sestra; Vanja Begović, univ. bacc. praesc. educ.; Nikol Buterin, studentica na Učiteljskom fakultetu
  • Alti: Ana Orešković, mag. prim. educ.; Anamarija Ević, studentica na Filozofskom fakultetu; Klara Njegač, univ. bacc. praesc. educ.; Stela Paradžik, studentica na Učiteljskom fakultetu; Ivana Matica, studentica na Učiteljskom fakultetu: Zdenka Družinec, prof. klavira
  • Tenori: Hrvoje Peradin, programer; Marija Zajec, mag. prim. educ.
  • Basi – baritoni: Marko Paliska, mag. ing. arch.; Ivo Paliska, apsolvent Filozofskog fakulteta; Ivan Kokić, univ. bacc. praesc. educ.
  • Povremeni članovi: Mario Kelčec, mag. ing. mech. (tenor); Mileo Todić, mag. theol. (tenor); Domagoj Bartolić, mag. ing. el. techn. inf. (bariton)