Aktivnosti

Manifestacije

Hrvatski glazbeni zavod, najstarija hrvatska kulturna udruga, kreira vlastite glazbene, izložbene i druge kulturne programe te se pridružuje manifestacijama drugih organizatora. Time otvara vrata široj javnosti, povećavajući svoju vidljivost u kulturnoj slici grada Zagreba i Hrvatske.

Ulaz na sve manifestacije je besplatan.

Dan HGZ-a

Hrvatski glazbeni zavod osnovan je 1827. godine kao društvo ljubitelja glazbe. Prvi koncert, na kojem je nastupio Društveni orkestar koji su činili članovi društva, priređen je 18. travnja 1827. u dvorani tadašnje Kraljevske akademije, danas Gornjogradske gimnazije na Katarininu trgu. Zato se taj dan smatra početkom rada Društva i svečano se obilježava kao Dan HGZ-a.

18. travnja 2017.

18 sati - obilazak zgrade HGZ-a, voditeljica: Nada Bezić

19 sati - zdravica i proslov predsjednika HGZ-a Marcela Bačića, uz kratki koncert Rubena Dalibaltayana na klaviru; program: Blagoje Bersa

20 sati - koncert istaknutih zagrebačkih komornih ansambala, promicatelja hrvatske glazbene kulture: Zagrebačkog kvarteta, Zagrebačkih solista, Hrvatskog baroknog ansambla, Hrvatskog komornog orkestra, Cantus Ansambla; program: Čajkovski, Papandopulo, Vivaldi, Sorkočević, Šipuš

Noć knjige

23. travnja

Noć knjige manifestacija je koja u povodu Međunarodnog dana knjige i autorskih prava i Dana hrvatske knjige u središte interesa stavlja knjigu, čitanje i čitatelja. U Hrvatskoj se obilježava u spomen na dan kada je 1501. dovršena knjiga Judita, libar Marka Marulića Splićanina, a 1900. utemeljeno Društvo hrvatskih književnika.

Hrvatski glazbeni zavod manifestaciji se pridružuje u suradnji s Hrvatskom udrugom muzičkih knjižnica, arhiva i dokumentacijskih centara čiji je član.

21. travnja, od 10 do 14 sati, u hodniku u prizemlju

Besplatni glazbeni antikvarijat: knjige o glazbi, časopisi, note, zvučni zapisi.

Dođite i izaberite. Ulaz slobodan.

Organizatori: Hrvatska udruga muzičkih knjižnica, arhiva i dokumentacijskih centara, HGZ i Muzička akademija.

Noć muzeja

Posljednji petak u siječnju od 18 do 1 sat

Noć muzeja manifestacija je koju u Hrvatskoj od 2005. organizira Hrvatsko muzejsko društvo. Cilj je poboljšati percepciju muzeja kao baštinskih ustanova, ustanova identiteta i nezaobilaznih sudionika u održivom razvoju društva. Muzejima se pridružuju i druge kulturne ustanove, galerije, centri za kulturu te udruge u kulturi, a prigodnim izložbama, koncertima i događanjima od 2017. i Hrvatski glazbeni zavod.

27. siječnja 2017.

Tema Noći muzeja 2017.: Glazba i glazbeni velikani te njihov utjecaj na društvo

18 sati, Mala dvorana

Razgovor: O Mozartu, povijesti njegove prisutnosti u Zagrebu i značenju za kulturni život

Sudjeluju: Giga Gračan, Marcel Bačić i Igor Šuljić

19 sati, Mala dvorana

Otvorenje izložbe „Mozart u HGZ-u“

20 sati, Velika dvorana

Koncert društvenih ansambala HGZ-a

program: W. A. Mozart

21 sat

Obilazak zgrade HGZ-a uz stručno vodstvo Nade Bezić

Međunarodni dan muzeja

18. svibnja

Međunarodni dan muzeja obilježava se diljem svijeta od 1977. Ustanovljen je na glavnoj skupštini ICOM-a (International Council of Museums), najveće muzejske profesionalne mreže koja obuhvaća 137 država i ima 30.000 članova. Međunarodni dan muzeja u Hrvatskoj organizira ICOM Hrvatska, i to svake godine s drugom temom. Hrvatski glazbeni zavod pridružuje se manifestaciji prigodnim izložbama, koncertima i događanjima.

18. svibnja 2016.

Tema: Muzeji i kulturni krajolici

Coffe koncert, svečano stubište HGZ-a u 17.30

Nastupaju: Katarina Kutnar, violina; Lovro Peretić, gitara

17.45 - razgledavanje izložbe „Artefakti HGZ-a“ uz stručno vodstvo autorice Nade Bezić

18 sati - glazbena šetnja zagrebačkim Gornjim gradom uz vodstvo Nade Bezić