Aktivnosti

Manifestacije

Hrvatski glazbeni zavod, najstarija hrvatska kulturna udruga, kreira vlastite glazbene, izložbene i druge kulturne programe te se pridružuje manifestacijama drugih organizatora. Time otvara vrata široj javnosti, povećavajući svoju vidljivost u kulturnoj slici grada Zagreba i Hrvatske.

Ulaz na sve manifestacije je besplatan.

Noć muzeja

26. siječnja 2018. od 18 do 21 sat

U petak, 26. siječnja od 18 do 21 sat HGZ se pridružuje programu Noći muzeja na zadanu temu Muzeji i sport.

Slijedeći HGZ-ovu tradiciju priređivanja plesova krajem 19. stoljeća i mačevalačkih susreta polovinom 20. stoljeća, u Noći muzeja uz koncerte Društvenog komornog ansambla HGZ-a nastupit će plesni parovi koji treniraju argentinski tango te članovi zagrebačkih mačevalačkih klubova koji će izvesti mačevalačku paradu. Noć muzeja završit će obilaskom zgrade HGZ-a pod stručnim vodstvom dr. sc. Nade Bezić.

Ulaz je besplatan.

Mala dvorana, 18 h

Putovanje glazbom u Novi svijet: Amerika – Argentina – Brazil
Društveni komorni ansambl HGZ-a, voditeljica: Vesna Šepat Kutnar
Nastup plesnog para u argentinskom tangu
Sousa, Martin, Gershwin, Villa-Lobos, Joplin, Piazzolla, Gardel

Velika dvorana, 19:30 h

Mačevalačka parada, sudjeluju članovi zagrebačkih mačevalačkih klubova

Velika dvorana, 20 h

Putovanje glazbom u Novi svijet: Amerika – Argentina – Brazil
Društveni komorni ansambl HGZ-a, voditeljica: Vesna Šepat Kutnar
Nastup plesnih parova u argentinskom tangu
Sousa, Piazzolla, Rodriquez, Gardel

Predvorje, 20:30 h
Obilazak zgrade HGZ-a
Voditeljica: Nada Bezić

Dan HGZ-a

Hrvatski glazbeni zavod osnovan je 1827. godine kao društvo ljubitelja glazbe. Prvi koncert, na kojem je nastupio Društveni orkestar koji su činili članovi društva, priređen je 18. travnja 1827. u dvorani tadašnje Kraljevske akademije, danas Gornjogradske gimnazije na Katarininu trgu. Zato se taj dan smatra početkom rada Društva i svečano se obilježava kao Dan HGZ-a.

18. travnja 2017.

18 sati - obilazak zgrade HGZ-a, voditeljica: Nada Bezić

19 sati - zdravica i proslov predsjednika HGZ-a Marcela Bačića, uz kratki koncert Rubena Dalibaltayana na klaviru; program: Blagoje Bersa

20 sati - koncert istaknutih zagrebačkih komornih ansambala, promicatelja hrvatske glazbene kulture: Zagrebačkog kvarteta, Zagrebačkih solista, Hrvatskog baroknog ansambla, Hrvatskog komornog orkestra, Cantus Ansambla; program: Čajkovski, Papandopulo, Vivaldi, Sorkočević, Šipuš

Noć knjige

Noć knjige manifestacija je koja u povodu Međunarodnog dana knjige i autorskih prava i Dana hrvatske knjige u središte interesa stavlja knjigu, čitanje i čitatelja. U Hrvatskoj se obilježava u spomen na dan kada je 1501. dovršena knjiga Judita, libar Marka Marulića Splićanina, a 1900. utemeljeno Društvo hrvatskih književnika.Hrvatski glazbeni zavod manifestaciji se pridružuje u suradnji s Hrvatskom udrugom muzičkih knjižnica, arhiva i dokumentacijskih centara čiji je član.

21. travnja 2017, od 10 do 14 sati, prizemlje HGZ-a

Besplatni glazbeni antikvarijat: knjige o glazbi, časopisi, note, zvučni zapisi

Organizatori: Hrvatska udruga muzičkih knjižnica, arhiva i dokumentacijskih centara, HGZ i Muzička akademija.

Međunarodni dan muzeja

18. svibnja

Međunarodni dan muzeja obilježava se diljem svijeta od 1977. Ustanovljen je na glavnoj skupštini ICOM-a (International Council of Museums), najveće muzejske profesionalne mreže koja obuhvaća 137 država i ima 30.000 članova. Međunarodni dan muzeja u Hrvatskoj organizira ICOM Hrvatska, i to svake godine s drugom temom. Hrvatski glazbeni zavod pridružuje se manifestaciji prigodnim izložbama, koncertima i događanjima.