Društveni komorni ansambl

Ansambl je osnovan u travnju 1999. godine pri Pučkom otvorenom učilištu u Zagrebu pod umjetničkim vodstvom prof. Josipa Klime kako bi okupljao ljubitelje klasične glazbe (amatere i profesionalce) koji žele uživati u zajedničkom muziciranju.

Tijekom prvih sedam godina rada Ansambl je održao 128 koncerata. Nastupao je u Maloj dvorani Koncertne dvorane Vatroslava Lisinskog, u Hrvatsko-austrijskom društvu, Češkoj Besedi, mnogim domovima umirovljenika, učilištima, muzejima i crkvama. Osim u Zagrebu, nastupao je i u Samoboru, Čakovcu, Ivanić-Gradu, Zaprešiću i Mariji Bistrici.

Nakon prelaska u Hrvatski glazbeni zavod ansambl u siječnju 2007. postaje Društveni komorni ansambl Hrvatskoga glazbenog zavoda te tada započinje ciklus pod nazivom Glazbeni petak u podrumu u kojemu je do kraja sezone 2009/2010. održano 21 koncerata.

U radu Ansambla tijekom ovih jedanaest godina sudjelovalo je tridesetak članova, a danas ih je deset. Neki su profesionalni muzičari, a većina su glazbeni amateri sa srednjim muzičkim obrazovanjem, a po zanimanju profesori, inženjeri i dr. Od samog početka muziciranja posebno se njeguje odnos s publikom, u čemu je Ansambl osobito podržavao prvi voditelji i osnivač prof. Josip Klima.

U HGZ-u umjetnički voditelji su bili prof. Željko Švaglić i Nives Šimunić, akademski muzičar, a danas je umjetnički voditelj Ansambla prof. Marijan Zlatarić.

Do sada je Ansambl izveo više od 1000 skladbi iz pera dvjestotinjak skladatelja. Većina koncerata tematski je vezana za pojedina muzička razdoblja, glazbe određenih naroda i skladatelja (D. Pejačević, F. Schubert, E. Grieg i dr.). Koncertima su obilježene godišnjice rođenja i smrti značajnih skladatelja (J. S. Bach, W. A. Mozart, J. Haydn, F. Mendelssohn, F. Chopin, R. Schumann i dr.).

Članovi Ansambla nastupali su kao solisti i u manjim komornim sastavima. U Ansamblu se svira na raznim instrumentima, uz pratnju klavira, gostuju pjevači; članovi nastupaju kao solisti uz orkestar, i jednom su nastupili i na dva klavira četveroručno, šesteroručno i osmeroručno.

 

***

Popis članova Društvenog komornog ansambla HGZ-a 

Warning: No images in specified directory. Please check the directoy!

Debug: specified directory - http://hgz.hr/images/public_html/slike/clanci/Drust_komorni

 

Developed in conjunction with Joomla extensions.