Od 2004. godine Hrvatski glazbeni zavod organizira cikluse interdisciplinarnih predavanja koja pod okvirnim naslovom "Podrumska druženja" privlače pozornost šireg kruga zainteresirane javnosti, kako unutar mlađe generacije stručnjaka različitih profila, tako i među vrhunskim autoritetima pojedinih umjetničkih i znanstvenih disciplina čiji neformalni susreti u HGZ-ovim KLUBOVIMA uspijevaju pobuditi zanimanje za neke nove intermedijalne interpretacije koji put usredištene, a koji put uokvirene glazbom u njenim najrazličitijim pojavnim oblicima.

Poneki ciklusi ovih predavanja usredišteni su zajedničkom temom. Tako su u sezoni 2005/2006 izlaganja objedinjena i tematizirana pitanjima vezanima uz jedan od najznačajnijih "manifesta" moderne umjetnosti, almanah Der Blaue Reiter (Plavi jahač) koji su 1912. u Münchenu uredili i objavili Vasilij Kandinski i Franz Marc. Kao dokument "klasične" moderne, almanah dotada nije pročitan u postmodernom ključu, a zapostavljena je bila i njegova muzička dionica. Sličnu je sadržajnu okosnicu klubskih predavanja u jednoj od kasnijih sezona pružio i Nacrt nove estetike muzike talijanskog skladatelja i teoretičara Ferruccia Busonija, dok su u sezoni 2008/2009 sadržaji klubskih susreta bili usmjereni prema HGZ-ovom istraživačko-izdavačkom projektu Sabrana djela Blagoja Berse.

Izlaganja i popratne rasprave klubskih susreta snimaju se i potom objavljuju u posebnom nizu tiskanih izdanja što čine danas već zamjetnu HGZ-ovu Biblioteku u kojoj se kao autori javljaju naša najeminentnija imena s područja književnosti, filozofije, likovne, kazališne i glazbene umjetnosti. Prvo izdanje almanaha Der Blaue Reiter HGZ je, osim toga, 2009. godine bjavio u integralnom prijevodu i uz popratna predavanja a pod zajedničkim naslovom Plava konjica

Uvodne rečenice uz otvaranje KLUBA HGZ-a
u srijedu 14. travnja 2004.

Štovane dame i gospodo, dragi prijatelji i gosti,

dopustite da Vas pozdravim u PODRUMU Hrvatskoga glazbenoga zavoda, prostoru koji većina Vas do večeras niste poznavali. Zapravo – shodno okolnostima u kojima djelujemo i u kojima bismo (možda čak pomalo neskromno) i nadalje željeli djelovati – bilo bi možda ispravnije pozdraviti Vas u PODZEMLJU našeg vrlog Zavoda, shvaćenog podjednako kao UNDERGROUND, ali i kao omiljelo obitavalište onog zlosretnog antičkog pjevača koji je, nema sumnje, kumovao onome što je u našem PODRUMU najvažnije, a to su TEMELJI. U opipljivom i u svakom drugom smislu. Jer upravo su TEMELJI ono unutar čega se ovaj čas nalazimo i iz kojih bismo opet jednom željeli krenuti u jednom novom pravcu. Nakon što su ih 1876. godine Grahor i Klein izgradili omeđivahu oni PODRUM – pravi i nedvosmisleni. Uporište i skrovište energije, toplinske, ali i ljudske, radne, koje su obje i same znatnim dijelom zaslužne za dobrobit "uznositijih" vrijednosti, duha koji pokreće zbivanja u blještavim visinama naše dvorane. Tako to bijaše više od 120 godina, sve do 1993, odnosno 1998, kada je ložiona pretvorena u dvoranu za pokuse našeg Društvenog orkestra, a ljudska nastamba u suvremeno opremljeni arhivski prostor. Tek se tada naše PODZEMLJE iz PODRUMA opet jednom, doista i stvarno, prometnulo u TEMELJE na kojima počiva smisao našeg djelovanja.

Eva Sedak

* * *

Popis klubova

 

Publikacije proizašle iz klubova 

Warning: No images in specified directory. Please check the directoy!

Debug: specified directory - http://hgz.hr/images/slike/clanci/Klubovi

Developed in conjunction with Joomla extensions.

Hrvatski glazbeni zavod
Gundulićeva 6-6a
10000 Zagreb

Podaci za plaćanje
OIB: 93966915493
IBAN: HR5723400091110039946
SWIFT: PBZGHR2X

Blagajna
pon - pet: 11-14 | 19-20 sati
a uvijek sat prije početka koncerta
tel: 48 30 822
blagajna@hgz.hr

Tajništvo 
pon - pet: 11-14 sati 
tel: 48 30 833 
fax: 48 30 701
hgz@hgz.hr 

Knjižnica i arhiv
pon | sri | pet: 11-14 sati
srijeda: 16-20 sati 
tel: 48 30 824
knjiznica@hgz.hr